Receptek

Coleslaw, az amcsik káposztasalátája

Először házi majonézt készítünk: 2 tojás sárgájához nagyon lassan, szinte cseppenként hozzákeverünk 2 dl olajat (semleges ízűt, legjobb a napraforgó étolaj). Az így elkészült krémet ízesítjük sóval, borssal, mustárral, pici citromlével, cukorral. Tetszőlegesen keverjünk hozzá 2 dl habtejszínt vagy...

Csillagos fasírozott

Be kell vallanom, az én gyerekeim nem szeretik a csillagtököt. Lehet rántva vagy töltve, csak én eszem. A férjem édesanyja adta az ötletet, hogy reszeljem bele a fasírozott masszájába. Egyrészt növeli a térfogatát, tehát kevesebb hús kell nagyobb adaghoz, másrészt belekerül a zöldség, minden...

Isteni céklás brownie

Hozzávalók: 500 gr nyers cékla megmosva 100 ml repceolaj 250 gr jó minőségű étcsokoládé  3 nagyobb tojás 200 gr barna cukor 2 tk vaníliakivonat 140 gr finomliszt 75 gr kakaópor 1 tk sütőpor 50 gr dió durvára darabolva   Elkészítés: 1. Melegítsük elő a sütőt...

Káposzta wokban

A férjem imádja a marhahúst. Annak megvásárlása, elkészítése az ő feladata, én a hátteret biztosítom. Számos köretet kipróbáltunk már steakek mellé, nagy kedvencek: spenót, steakburgonya, vargányás-tejszínes tészta és a zöldséges tészta. Utóbbi a legszínesebb, legenergikusabb mind közül. Kicsit...

Medvehagymakrémleves

Egy lábasban vaj és olívaolaj keverékén üvegesre dinsztelek egy fej apróra vágott vöröshagymát. 2 evőkanál lisztet szórok rá, kicsit lepirítom, majd folyamatos keverés mellett felöntöm 8 dl alaplével. Ha nincs alaplém, akkor a forró víz is megteszi, ezt viszont bőségesen ízesíteni kell (só, bors,...

Medvehagymás rántotta

A medvehagyma egyik legízletesebb és legegyszerűbb felhasználási módja.  A serpenyőben kevés zsiradékon megfonnyasztjuk a megmosott, csíkokra felszeletelt medvehagymát (ízlés szerinti mennyiséget, 3 tojáshoz egy kis csokor elegendő). Ráöntjük a felvert tojást, sózzuk, borsozzuk, készre sütjük....

Paszternákos burgonyapüré

Főzzünk kb.1 kg apróra vágott krumplit 3 meghámozott és apróra vágott paszternákkal puhára 15-20 perc alatt. Szűrjük le és csepegtessük le alaposan. Készítsünk belőle pürét 4 ek. créme fraiche-sel vagy tejszínnel és egy darabka vajjal. Sózzuk, borsozzuk, forrón tálaljuk. 

Savanyú káposztás céklasaláta

Hozzávalók: savanyú káposzta, lilahagyma, cékla, zeller, sárgarépa, karalábé vagy csicsóka, alma. A hozzávalókat felaprítjuk, összekeverjük, meglocsoljuk ízlés szerint olívaolajjal és almaecettel. Az ízeket érdemes hagyni összeérni néhány óra alatt. Tálaláskor szórhatunk rá napraforgómagot,...

Sertéshúsos cassoulet

Ez az a recept, melyben felhasználhatjuk a hűtőben talált maradékokat, melyekkel egyébként semmit nem tudnánk kezdeni. Például jól működik benne a maradék szalonna, a kolbászvég vagy a sült hús maradéka. Tulajdonképpen ez a recept nem más, mint egy cassoulet-alap, amit kiegészíthetünk vagy...

Sörös marhapörkölt

Ebben a lassan főtt, rusztikus pörköltben az édes és krémesre főtt sárgarépa a legfinomabb. Mindenképpen érdemes kipróbálni!   Hozzávalók: olaj 1 kg marhanyak, tarja vagy lapocka nagyobb darabokra vágva 1 vöröshagyma durvára vágva 10 sárgarépa nagyobb darabokra vágva 2 ek....